O nás

Pekárna Zrnko sídlí v malebném městečku Česká Skalice, v královo-hradeckém kraji, v blízkosti proslulého Babiččina údolí, Ratibořic, vodní nádrže Rozkoš a města Náchod. Fungování pekárny Zrnko bylo zahájeno v červnu roku 2015, tehdy ještě pod názvem Skalice.

Provoz byl postaven na základech pekárny, která zde fungovala dříve, byly ale provedeny zásadní změny v recepturách. Zrnko totiž nemělo být obyčejnou pekdsc_0278-editárnou. Mělo se stát podnikem, který připravuje své výrobky z kvalitních a zdravých rostlinných surovin.

A tak musely být všechny původní receptury zrušeny a nahrazeny novými, zdravějšími. Klasická bílá mouka byla z velké části nahrazena celozrnnými (špaldová, žitná a další druhy) i bezlepkovými moukami. Bílý cukr nahradily zdravější alternativy slazení jako je fruktóza, rýžový sirup či sladěnka, zmizela veškerá aditiva. Přestaly se používat vajíčka, mléko, sýry i tvarohy, aby je nahradily jiné rostlinné suroviny. Počátky pekárny znamenaly hlavně vývoj nových zdravějších postupů v pečení. Metodou pokus omyl se pekárna Zrnko rychle dopracovala k široké škále zdravého a chutného pečiva.

Dnes se zde pečou celozrnné kváskové chleby se semínky a brzy pekárna představí také chléb z bezlepkové mouky, po kterém je velká poptávka. V Zrnku se připravuje také několik dalších druhů slaného pečiva – veky, preclíky, slané tyčky, hřebeny, rohlíky a pozadu nezůstávají ani se sladkým. Velmi oblíbené jsou koláče s bohatými náplněmi: meruňkovou, povidlovou, makovou a rostlinnou tvarohovou. Ovocné náplně jsou připravovány z čerstvého ovoce, bez konzervantů. Rostlinný tvarohový koláč je k nerozeznání od klasického tvarohu, a to i přesto, že je vyroben z tofu. Úspěch slaví i špaldová kolečka, mrkvo-jablečná bábovka či vánočka. Mrkvánky, které se pečou v několika variantách, jsou svým složením nejzdravější v Česku.

V pekárně se pod značkou V. Bistro vyrábí také veganské lahůdky – vlašský a bramborový salát, česneková pomazánka, cizrnový hummus, rostlinná majolka a sojanéza, aspik, mexický tofu salát a další výrobky.

O celý provoz Zrnka se v současné době stará 10 lidí a na směny připravují jak pečivo, tak lahůdky. Pekárna své produkty rozváží po republice třikrát týdně, každé pondělí, středu a pátek, a to převážně do kamenných prodejen obchodní sítě Bioobchod.cz a do V.bistra v Brně. Peče se vždy v noci, den před rozvozem, tedy v neděli, úterý a čtvrtek. V ostatních dnech se v Zrnku věnují přípravě lahůdek a vývoji dalších rostlinných receptur. Zaměstnanci pekárny Zrnko pečou své chleby a koláče s láskou a na kvalitě i chuti pečiva je to poznat.